Neil Young dissar streamingtjänster – "Det handlar om ljudkvalitet"

I mitten av juli meddelade artisten Neil Young att han skulle sluta erbjuda sin musik via streamingtjänster som till exempel Spotify och Apple Music. Han skrev detta på Facebook, där han uttryckte sitt missnöje över ljudkvaliteten som tjänsterna erbjuder. Inlägget såg ut så här:

"Det handlar om ljudkvalitet. Jag behöver inte nedvärdera min musik med den sämsta kvaliteten i historien av sändningar eller någon annan form av distribution. Jag känner inte att det är rätt att låta det här säljas till mina fans. Det är dåligt för min musik.

För mig handlar det om att göra och distribuera musik som människor verkligen kan höra och känna. Jag står för det.

När kvaliteten är tillbaka ska jag ge det en andra chans. Man ska aldrig säga aldrig."

Det var två veckor sen. Idag har han införlivat löftet, och tagit bort hela nästan hela sin katalog från nästan alla streamingtjänster. Album som försvunnit från tjänsterna är bland annat hans senaste skiva "The Monsanto Years", och klassiker som "Harvest" från 1972 och efterföljaren "Harvest Moon" från 1992. Neil Young har släppt mer än 40 skivor, och nu finns de flesta alltså inte tillgängliga för streaming längre.

Det är dock några få albumtitlar som fortfarande finns tillgängliga. På spotify kan man ännu hitta fem album, bland annat "Trans" från 1983 och "Old Ways" från 1985. Samma urval finns också på tjänsterna Apple Music och Rdio. Anledningen till att de fortfarande finns tillgängliga tros vara att de spelades in under skivbolaget Geffen Records, och att rättigheterna till dem just nu ligger hos Universal Music.

Det går dock fortfarande att köpa Neil Youngs album digitalt via iTunes, Google Play, Amazon och andra onlinebutiker med digitalt musiksortiment. Artisten har också ett känt samarbete med företaget Pono, ett kickstarterprojekt som erbjuder en hifi-mediespelare och låter artister sälja sin musik i högsta möjliga kvalitet.

"AM radio sparkade röven på streaming. Analoga kassettband och 8 tracks sparkade också röven på streaming. Streaming suger. Streaming är det sämsta ljudet i historien. Om du vill ha det så får du det. Det är här för att stanna. Ditt val." Skriver Neil Young.

För mer om Neil Young, kolla in vår artistprofil på honom här: Artistprofil: Neil Young