Neil Young

Artistprofil: Neil Young

Med way out west i Göteborg runt hörnet kan det vara dags att ta en närmare titt på festivalens största dragplåster och en av rockhistoriens största personligheter. Den Kanadensiska singer-songwriter och levande legenden Neil Young.

I över 40 år har han slagit milstolpar i musikhistorien. Bland de 35 studioalbum han släppt under sin karriar har han kompromisslöst utforskat, utvecklat och skapat musik inom otaliga genrer och stilar. Från hans blygsamma början som folkmusiker i Toronto har han framfört har han gått vidare till att bemästra, blanda och förändra allt ifrån country, swing, jazz och blues till elektronisk och psykadelisk rock. Han är personligen krediterad till att ha lagt grunden till både folkrock, countryrock och vad som senare skulle utvecklas till grunge-rörelsen. Därför är han ofta referrerad till som "Gudfadern av Grunge", specifikt för arbetet med bandet Crazy Horse under slutet av 80-talet.

Det är den hårt distade rock, tillsammans med hans akustiska gitarrspelande och djupt personliga texter, som han oftast associeras med som artist.

Lämpligt nog är dessa två ikoniska och kontrasterande stilar väl representerade i de två skivor som haft störst genomslag under hans karriär. Harvest, 1972, som glorifierade den tillbakalutade singer/songwriter genren han hjälpt till att skapa, och Rust Never Sleeps, 1979, som var högljudd, hård och omedgörlig rock & roll med elektroniska inslag.

Hans talang och framgång har gett honom nästan oräkneliga utmärkelser och erkännanden genom åren. Förutom att vara mottagare av två grammisar och och sju Juno awards har han blivit listad i Rock & Roll Hall of Fame två gånger. Först som soloartist och sedan för sitt tidiga arbete med bandet Buffalo Springfield. Han har nomierats till en Oskar för låten "Philadelphia", skriven till filmen med samma namn, och Rolling Stone Magazine har rankat honom som en av de hundra största och viktigaste gitarristerna och sångarna i historien.

För att avsluta kan jag slänga in ett av hans framföranden med Crazy Horse i Sydney tidigare i år.

Neil Young & Crazy Horse "Powderfinger" live in Sydney 2013

Det är intressant hur en man som en gång i tiden var känd för att sjunga "It's better to burn out than it is to rust ", är så aktiv än idag. Men vi får hoppas att Neil inte bränner ut sig än på många år.

Köp biljetter till Way Out West 2014 och boka resan för dig och dina kompisar här.